Tanulmányút Dél-Csehországba

2017. május 9.
Ahogyan ahhoz a rudasos diákok már hozzászokhattak, szinte soha nincs nyugalom az iskola háza táján. A tavaszi szünet előtti napokban – a korábbi nagysikerű lengyelországi kirándulás után – újabb tanulmányút várta a történelem és a gyönyörű tájak szerelmeseit, hiszen április 12-14-e között Dél-Csehországba látogatott a Rudas közel negyven növendéke, hogy megismerkedhessen a vidék természeti adottságaival, történelmi emlékeivel, és – mindenek előtt – az ott élő emberek kedvességével…

A háromnapos kirándulás alatt nem sok idő volt a pihenésre, még az utazás során sem, hiszen idegenvezetőnk folyamatosan ellátott bennünket érdekes és hasznos információkkal. Először Trebonba érkeztünk, ahol meglátogattuk Csehország egyik legrégebbi sörgyárát. Helyi túravezetőnktől megtanulhattuk a hagyományos és a modern sörfőzés közötti hasonlóságokat és különbségeket, sőt: az egyes sörtípusok elkészítésének rövid ismertetése is terítékre került.

Trebonból már délután a szállásunkra érkeztünk Ceske Budejovicébe, ahonnan aztán rövid városnézésre invitált bennünket az idegenvezetőnk. Megtudtuk tőle, hogy a város Csehország legnagyobb és egyik legszebb főterével rendelkezik. A városnézés után rövid szabad program várt bennünket.

Másnap átutaztunk Cesky Krumlovba, ahol több órás vártúrán vettünk részt, majd a városnézést és a szabad programot követően ellátogattunk Hluboká nad Vltavouba, ahol Csehország egyik legszebb kastélyát tekintettük meg.

Utolsó napunkon a szállás elhagyását követően hosszabb utazás várt ránk, amelynek a végén Lipno nad Vltavouba érkeztünk. Ezen az állomáson Európa egyik, ha nem a legszebb kilátójába mehettünk fel. A főként fából épített, több mint 40 méter magas kilátóról gyönyörű látvány tárul a szemlélődők elé.

Ezután már csak a hazaút maradt, amelynek hossza egyáltalán nem volt elégséges az élmények megvitatásához. Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket, az étkezésre pedig nem lehetett panaszunk, hiszen szállásunkon félpanziós ellátásban részesültünk.

Reméljük, jövőre is részt vehetünk külföldi tanulmányúton!

Ízelítőül néhány kép:

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék