Őszi nemzeti ünnepek Rudas módra

2018. október 18.
Nem csupán a törvényi kötelezettség miatt tartja fontosnak a Rudas nevelőtestülete az őszi nemzeti ünnepekről tartott megemlékezést.

Október 6-a gyásznap. Minden évben kikerül az aradi vértanúk portréja, alatta utolsó szavaikkal, mellyel már nem éri el célját a megemlékezés.

Ebben a tanévben a megemlékezés új formáját választottuk. Az aradi 13-ról rajzórán készítettek portrét tanulóink, így is alkalmat adva arra, hogy közelebb hozzuk a diákokhoz egy-egy személyiség életútját. Az így elkészült alkotások köré illesztettük a hagyományos gondolatokat.

Nagy népszerűségnek örvendett, hogy QR-kód mögé rejtett feladatokat oldhattak meg tanulóink egyénileg, csapatban, osztályként. Az itt legeredményesebb osztály az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc emlékére szervezett filmvetítést térítés nélkül nézhette meg.

1956. október 23-a emlékére több éven keresztül pályázatból valósíthattunk meg nagyívű előadásokkal tarkított színpadi produkciókat. Úgy gondoljuk, a műsorra készülés egyik legfontosabb eleme a közösségteremtés. Legalább ennyire tartjuk szem előtt a történelmi hitelességet is. A néma forradalom c. filmben nemcsak, hogy közel áll a középiskolás korosztályhoz a szereplők életkora, de mondanivalója túl is mutat a konkrét történelmi eseményen.

A vetítés után alkalma lesz a pedagógusoknak arra, hogy hitről, szolidaritásról átgondolt életszemléletről beszéljenek a tanulókkal.

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék