ÖKOleszek vetélkedő

2021. január 14.
A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum RUDAS Közgazdasági Technikuma és Kollégiuma már évek óta birtokolja az ÖKOISKOLA címet. Az elmúlt tanévben a kollégiumi nevelőtestület úgy döntött, hogy versenyt hirdet a környezetvédelemmel kapcsolatban. A rendezvény ötletgazdája Haász Marianna kollégiumi nevelőtanár volt.

A jó gondolatot anyagi és tárgyi hozzájárulásával támogatta intézményünkön kívül a Hamburger Hungária Kft. és fenntartónk, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum is. Ki kell emelni a Dunaújvárosi SzC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola diákjainak segítségét, akik a különdíjat – egy madáretetőt - készítették el.

A 2020. március 19-ére hirdetett vetélkedőt a koronavírus-járvány felülírta, kollégistáink hazautaztak, a megmérettetést őszre tettük át.

Sajnálatos módon az októberre tervezett újabb időpontot is elsöpörte a járványhelyzet, így online formában hirdettük meg a programot. A szervezők a feladatokat átdolgozták, hogy online formában is megoldhatóak legyenek. A megye kollégiumaiból 7 csapat adta be jelentkezését, köztük a Rudas Kollégium két csapata. Az ötfordulósra tervezett vetélkedő anyagát kéthetente kapták meg a versenyzők. A versengés ugyan befejeződött karácsony előtt, azonban a végleges értékelésre és az eredményhirdetésre január elején került sor.

A feladatok között volt prezentáció készítés, 13+1-es totó, szövegértési feladat, filmrészletek alapján környezeti katasztrófák felismerése, plakátkészítés. A diákok választ adtak arra is az online fordulók kapcsán, hogy a középiskolások, a kollégisták mit tudnak tenni a környezet megóvásáért a maguk területén.

Az utolsó fordulóra december 17-én került sor, s a javítás után a zsűri összesítette az eredményeket. Itt is köszönetet mondunk a zsűri elnökének, Petrovickijné dr. Angerer Ildikó környezetvédelmi főtanácsosnak, (DMJV Polgármesteri Hivatal) és tagjainak: dr. Nyerkiné Alabert Zsuzsanna Ericsson-díjas kémia-fizika szakos középiskolai tanárnak és Csapó Máriának, aki a Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium kollégiumi nevelője.

Az eredmények:

  • I. helyezés: Lorántffy Kollégium 1-es csapat
  • II. helyezés: a székesfehérvári Árpád Kollégium Ökosisters csapata
  • megosztott III. helyen végzett a Rudas Kollégium kézilabdásaiból alakult csapat és a Lorántffy kollégium 2-es számú csapata.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Találkozunk jövőre, mert a vetélkedőt hagyománnyá kívánjuk tenni! Bízunk abban, hogy a következő tanévben már nem (vagy nemcsak) online, hanem személyes formában is versenyezhetnek a diákok a környezetvédelem témájában.

Haász Marianna és Kincsesné Zavodnyik Júlia

a szervezők nevében

Lórántffy Kollégium 1-es csapat Lórántffy Kollégium 1-es csapat

 

 

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Technikum és Kollégium

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék