Rudas Történetíró Verseny 2021

2021. február 16.
Ismét eljött az ideje iskolánk egyik népszerű kistérségi versenyének eredményhirdetésére. Ezúttal persze ez sem történhetett a szokásos módon…

Jócskán megváltozott az életünk az elmúlt évben és tudjuk azt, hogy semmi sem lesz már olyan, mint amilyen a vírus megjelenése előtt volt. Ugyanakkor várjuk a további változásokat, mert bízunk abban, hogy javulni fog a helyzet valószínűleg már az idén, hiszen erre minden esélyünk megvan. Ezért az idei verseny témája nem is lehetett más, mint az idei év, azaz 2021.

Mivel egy hónappal korábbra került a verseny időpontja tartottunk attól, hogy kevesen ragadnak majd tollat/billentyűzetet, de szerencsére nem így alakult. Négy általános és négy középiskolából összesen 18 történetet kaptunk. A megmérettetésre 4 német és 14 angol írásmű érkezett, ezért angol nyelvből 2 külön kategóriában értékeltünk.

 

Lássuk először a német nyelven írók helyezéseit:

1. helyezett: Tarr Jázmin, 7. b Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola

 

(Nagyidai Zsuzsanna) Nagyon érdekes történetbe ágyazta a vírus elleni gyógyszer kutatását. Egy doktornő Kínába utazik, ahol találkozik egy beteg kínai lánnyal, akiről kiderül, hogy a féltestvére.

 

2. helyezett: Takács Odett Laura 7. b Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola

 

(Nagyidai Zsuzsanna) Álmában egy virtuális világba csöppen. Reggel anyukája ébreszti. Reméli, hogy ez csak egy rémálom volt.

 

3. helyezett: Polgár Ivett Dalma 10. b Dunaújváros Széchenyi István Gimnázium

 

(Szabó Eszter) Részletesen leírja a COVID-19-es vírus következményeit, hogy több millió ember halt meg. A világon minden ember életére negatív hatással volt.

 

4. helyezett: Németh Réka 8. o Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola Szent István Tagiskolája

 

(Domjánné Dodonka Zita) A járvány negatív következményeit sorolja fel, pl. korlátozások bevezetése, munkanélküliség növekedése.

 

Következzenek az angol nyelven írók helyezései:

Általános iskolás kategória:

1. helyezett: Karaisaridis Georgios 8.a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola

(Robinson Erika Anna) Ötletes és mulatságos történet egy expedícióról, mely egy olyan népcsoport felkutatására és tanulmányozására vállalkozott, akik immunisak a Covid 19 vírussal szemben. (Meglett a gyógymód is! J)

 

2. helyezett: Darab Márton 8. a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola

(Robinson Erika Anna) Egy szívbeteg fiúról szól, aki nagyon magányos és elkeseredett, mert nem találkozhat senkivel. De barátai váratlanul meglátogatják és ez reményt és erőt ad neki a kitartáshoz.

 

3. helyezett: Igmándi Alex 7. b Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola

(Kunos Vanda) Életkép egy iskolás szemszögéből, humorral, belátással, pozitív jövőképpel.

 

Középiskolás kategória:

1. helyezett: Farkas Balázs 11. a Dunaújvárosi SzC Bánki Donát Technikum

(Szabóné Papp Krisztina) Két testvér története, akik egy Covid járvány utáni félig elpusztított világban próbálnak életben maradni. A történet végén egy csavarral visszakerülnek az online tanórák valóságába.

 

2. helyezett: Gölöncsér Márk Gergő 12. c Dunaújvárosi SzC Szabolcs Vezér Technikum

(Kármánné Gerlang Andrea) Két különös alak rántja az emberi tudattalan mélyére a női főhőst, aki végül felébred álmából.

 

3. helyezett: Kutasi Diána Angéla 10. b Széchenyi István Gimnázium

(Gráczer Andrea) A kutya az ember legjobb barátja ebben a történetben (is), ahol egy tinédzserkorú lány várja a kijárási korlátozás és a digitális oktatás végét – hiába.

 

Két érdekesség: az írások egy része nem történet volt, hanem összegzése jelenünk történéseinek, érdeklődéssel olvastuk ezeket is. Az általános iskolások „túltettek” a középiskolásokon, mert fantáziadúsabb, eredetibb alkotásokat készítettek, nehéz helyzetbe hozva ezzel a zsűrit J. De mi várjuk a folytatást jövőre!

 

Köszönjük a részvételt és tanáraitok munkáját!

 

A Rudas Idegen nyelvi munkaközössége

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Technikum és Kollégium

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék