Paksra kirándultunk

2017. szeptember 26.
Ki ne örülne egy olyan tanítási napnak, amikor nem az iskolapadban kell ülni? Mi is így voltunk ezzel. hiszen a Paksi Atomerőműben tettünk látogatást 34-en.

Az Arconic Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány jóvoltából betekintést nyerhettünk az atomerőmű működésébe. Az üzemlátogatás előtt egy energiaházba mentünk. Itt megismerkedtünk a padlófűtéssel és a hőszivattyúval működő fűtéssel. A látogatás fénypontja egy környezetvédelmi interaktív csapatverseny volt, melynek témája: a hulladékfeldolgozás, az elektromos autók és a megújuló energiaforrás volt. Örömünkre a győztesek termoszpoharat kaptak. Nekem nagyon tetszett a ház előtti programozható napelemekből épített napraforgó virág.

Az atomerőmű látogató központjában egy kiselőadást tartottak arról, hogy miért pont Pakson épült fel az erőmű, a működési elvéről és a többi ország atomerőműjének helyzetéről. Szinte egy rögtönzött történelem-kémia-fizika-földrajz órát is tartottak egyben. Ezek után megindultunk az üzembe, ahol kaptunk sisakot és egy nyomkövetőt, hogyha elveszítenénk valakit, megtaláljuk. Érdekes volt látnunk a vezérlőtermet egy üvegfalon keresztül, ahonnan működtetik az erőművet. A reaktor teremnél magyarázatot kaptunk az erőmű működéséről. Az utolsó látogatási helyszín a karbantartók kiképző központja volt, ahol az erőmű teljesen sugárzásmentes mását láttuk. Az itt eltöltött egy óra rendkívül izgalmas volt, hiszen kipróbálhattuk, milyen lehet karbantartóként dolgozni, láthattuk a szétszerelt reaktort is, ami hatalmas volt!

Szerintem nagyon tanulságos nap volt! A buszon hallottakból ítélve körünkben a legnépszerűbb helyszín a karbantartó központ és az energiaház volt.

Köszönjük Szulik Ákos tanár úrnak, hogy megszervezte ezt a különleges programot a tizenegyedik évfolyamnak.

Badar Lili

10. d oszt. tanuló

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék