Kutatók Éjszakája

2017. október 2.
A hónap utolsó péntekén 22 fővel vettünk részt a veszprémi Pannon Egyetemen megrendezésre került Kutatók Éjszakáján.

A különböző témájú és időtartamú előadásokon tanulóink betekintést nyertek a természet- és mérnöktudományok rejtelmes világába, megismerhették az oknyomozás mikroszkopikus titkait, megfigyelhették a tárgyak különféle jellegzetességeit, s részt vehettek látványos kísérletekben is.

Megmérhették például, hogy milyen hangerővel tudnak kiabálni, s ott toporogtak Veszprém egyetlen süketszobájában, sőt azt is megtudták, hogyan működik a Készenléti Rendőrség hangágyúja, de megfigyelték a különböző élelmiszerekben megtelepedő mikroorganizmusokat, és megfejtették – kis segítséggel - a „fáraó több ezer éves átkát” is.

A kutató csapat egyöntetű tetszését „A vegyész kobold egy napja” c. előadás érdemelte ki, amely egy átlagos nap eseményein keresztül (reggeli, munka, ebéd, délután, vacsora, lefekvés) mindent vegyületekkel szimulált. Így volt színváltós harisnya, színváltós húsleves-meggyleves, sőt a madártej desszert is színváltós volt, a vacsorához pedig színváltós koktélt fogyasztott a kobold. Szóval minden kémiával volt tele.

Diákjaink jól érezték magukat, maradandó élményeket szereztek, s bízunk abban is, hogy ezután már a tanórai kísérleteket is másként szemlélik majd.

Dunaújvárosi SZC

RUDAS

Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.
titkar@rudas.hu
Porta: +36-25/510-280 4-es mellék
Iskolatitkár: +36-25/510-280 1-es mellék
Kollégium: +36-25/510-280 5-ös mellék